KAJUS BONUSS

Kynutý koláč na plech

Tak kdo vyzkouší tenhle dokonalý kynutý koláč se švestkami a skořicovou drobenkou ? 🍰🔥

Ingredience:

na těsto:
300 g polohrubé mouky
75 g třtinového cukru
1/2 droždí (čerstvé)
1 vejce
250 ml mléka (1/2 na kvásek, 1/2 do těsta)
75 g řepkového oleje
špetka soli

navrch:
400 g švestek
1 vanilkový cukr

drobenka:

hrubá mouka

máslo

erythritol/cukr

skořice

Postup:

  • V 1/2 vlažného mléka rozmíchej droždí a 2-3 lžíčky cukru. Nechej aktivovat.
    V míse smíchej mouku, sůl, vejce, zbylý cukr, mléko, olej a důkladně promíchej.
  • Poté přidej kvásek a těsto minimálně 5 minut prohnětej. Těsto přikryj utěrkou nebo lépe fólií a nechej na teplém místě kynout min. 1 hodinu.
  • Můžeš si pomoci ke konci troubou – na 1 min vlož mísu do lehce vyhřáté trouby max 50 stupňů.
  • Vykynuté těsto rozprostři do vymazaného a vysypaného pekáče/plechu. Poklaď švestkami, které posypej vanilkovým cukrem. Dej péct do trouby do spodní části na 175 st. cca 30-40 minut. (Těsto se nesmí lepit na špejli) V polovině času přidej drobenku.

Tip: Místo švestek můžeš použít meruňky, rybíz, borůvky nebo broskve.

Další recepty